We zijn alweer bijna bij de laatste feestdagen van het jaar aangekomen. De koude, winderige dagen verwarmd met de gezelligheid van kaarsjes, een vlammende open haard en nu de Sint vertrokken is de sfeer van de kerstlichtjes, kerstboom, kerstmarkten, Glühwein, warme chocomelk met rum en zoveel meer. Helaas is de decembermaand voor velen vaak ook een rib uit het lijf. Eerst Sintcadeaus kopen en daarna de voorbereidingen voor de Kerstdagen. Voor sommigen ook met cadeaus (yep..) maar ook de prijzige boodschappen om een heerlijk feestelijk kerstdiner op tafel te zetten. En dan niet te vergeten, het vuurwerk op Oudejaarsavond. 

 

Wij doen mee aan de Nederlandse én de Australische traditie, dus dubbele cadeaus in dit huis. Bovendien komt de hele familie hier eten dit jaar en gaan we ook nog even een paar dagen met vrienden in een huisje na de Kerst. Too much?? Hoeft niet, kwestie van verspreid inkopen doen en je creativiteit de vrije loop laten. 

 

Daarom heb ik een top 10 tips gemaakt om de feestdagen wat goedkoper door te komen en het toch feestelijk te houden!

 
1. Verspreid het kopen van cadeaus

Ja, ok. Het klinkt hartstikke cliché. En ja, je moet er maar net de tijd voor hebben. Ik zeg: NEEM er de tijd voor. Want het loont echt. En dan bedoel ik niet dat je 4 zaterdagen moet gaan inplannen om te shoppen. Nee, loop tijdens je wekelijkse boodschappenronde ook eens langs de Hema, Xenos, Action, Kruidvat voor leuke kleine cadeaus. Ik had alle Schoencadeautjes al in huis voordat we de wintertijd in gingen plus een aantal grotere cadeaus. 

 

Bovendien ben ik ook groot van van Marktplaats en Facebook marketplace. Soms worden dingen zo goed als nieuw aangeboden voor een prikkie. En echt, mijn dochter ziet het verschil nog niet tussen een gebruikte of een nieuwe Prinsessia Dansmat. Welke, normaal €32,95 via Bol.com, mij slechts €5,- heeft gekost via de FB Marketplace. En een lol dat ze ervan heeft!! Kwestie van een beetje creatief winkelen ;-).

 
2. Hergebruik dat jurkje en koop alleen nieuwe accessoires

Ik weet niet hoe het met jullie kledingkast is gesteld. En ondanks dat hij niet heel vaak wordt aangevuld of ververst, heb ik genoeg jurkjes en rokjes die goed gedragen kunnen worden tijdens de feestdagen. En wist je dat de Kruidvat een heel schap vol heeft met accessoires voor de feestdagen voor weinig geld? Het hoeven niet allemaal dure Svarovski kristallen te zijn. Heb je een zwart coctailjurkje? Knoop gewoon een rood lint om je middel. Die vindt je bij de Bruna bij de inpakaccessoires :-P. 

 
3. Toch nieuwe kleding? Wacht op de sale!

Wil je toch echt iets nieuws of is wat er in je kledingkast hangt niet meer verantwoord? Wacht dan tot vlak voor de kerst met kopen. Meestal zijn er enkele dagen vóór de feestdagen al sales met fikse kortingen zodat jij toch nog je jurkje kunt scoren, dat overhemd voor je vent en wat feestelijks voor de kids. 

 

Tip voor volgend jaar. Als je toch al van plan bent iets nieuws te gaan kopen. Neem dan actie tijdens Black Friday (dag na Thanksgiving in Amerika, maar wij Nederlanders profiteren inmiddels ook graag mee van de gekte) of Cyber Monday.

 
4. Boodschappenlijstjes one-on-one

My way? Heb je je A4 notitieblok en een pen bij de hand? Schrijf dan werkelijk alles op wat je denkt nodig te hebben tijdens de feestdagen. Trek dat kookboek alvast open voor een recept voor kerstdiner. Of inspecteer je gourmetstel voor een mogelijke upgrade. Vergeet niet dingen zo als een kerstige tafellaken, servetten, kaarsen (hier standaard in huis), tafelversiering. En al het eetbare van knabbels en bubbels tot het dessert. Done?

 

Lees nu je (immense) lijst eens door en bedenk of je echt alles nodig hebt wat je hebt opgeschreven. Vaak kun je wel dingen schrappen door zelf wat creativiteit toe te voegen. Organiseer je een kerstdiner? Maak er een BYO(B) (Bring Your Own Booze) van, hoef jij tenminste niet alle bubbels en bier te kopen. Uitgebreid diner? Neem een kleiner toetje, iedereen zit toch propvol. Ga je gourmetten? Besteld dan niet 4 gourmetpakketten. Zelf snijden! Misschien wel bewerkelijk, maar wel goedkoper. Overigens doet pannenkoekenmix of omelet het ook prima. Goed, lijstje afgeslankt?

 

Pak nog maar een papiertje. Deel, als je voldoende shoptijd hebt, je lijst in op supermarkt. We weten allemaal dat de Lidl goedkoper is dan de Appie. En Lidl heeft lekker spul hoor met de feestdagen! Bij ons wordt de toffee spread groots ingeslagen en staat het voordat de Sint vertrokken is al in de voorraadkast. 

 

Begin je shop bij de goedkoopste supermarkt. Waarschijnlijk vind je daar al meer producten die je dan van het lijstje van de duurdere supermarkt kunt afstrepen.

 
5. Echt geen cent te makken en toch een cadeau?

Maak zelf je giftvoucher! Voor bijvoorbeeld een avondje oppassen of chauffeuren. Tegenwoordig heb je de wereld aan apps die het halve werk al voor je doen. Alleen nog ff wat, wie en waar invullen en je hebt een leuk cadeau wat zeker wordt gewaardeerd.

x-mas time
6. Wees creatief, en maak zelf een cadeau.

Past misschien ook een beetje onder de nummer 5 van dit lijstje. Maar hiervoor spendeer je wel wat aan bijvoorbeeld stof, voor een leuke huisgemaakte trui of wol voor een zelf gehaakte muts of sjaal. En het wordt extra gewaardeerd omdat je je eigen energie erin hebt gestoken! Dus laat je creativiteit de vrije loop!

 
7. Maak een gezellig Kerstwandeling

Maak met de hele familie een bos- of stadswandeling of een wandeling in de duinen om de Kerstdag door te komen. Natuurljk als het weer het toelaat. Frisse lucht, goede gesprekken, de kinderen die lekker kunnen rondrennen en hun energie kwijt kunnen. Tien keer leuker dan een dure voorstelling waar je elkaar 2 uur niet spreekt! En na die wandeling gaat dat kerstdiner er met gemak in!

 
8. Toch een uitgebreid kerstdiner?

Haal dan niet zelf alle kerstinkopen in huis. Laat iedereen een gang maken en deel zo de kosten. Maak er desnoods een BYO(B) van! Bring Your Own (booze). Krijg je ook nog eens een kijkje in de keuken van anderen. Gezellig hoor, recepten uitwisselen. En eenmaal gedaan, misschien een traditie geboren. Wanneer wij de feestdagen in Australië doorbrengen brengt ook iedereen wat mee. En ieder jaar brengt een tante haar huisgemaakte 'White Christmas' mee. Altijd een hit!!

 
9. Verdient je kerstboom een nieuwe aankleding?

Houd je hand nog heel even op de knip! Koop je ballen en slingers na de kerst. Stukken goedkoper! Struin voor de feestdagen alvast even de kerstafdelingen af zodat je de dag na Kerst meteen je slag kan slaan. Heb jij weer je versiering binnen  voor volgend jaar.

 
10. Investeer in een kunst kerstboom

Uh ja.. ik zet hem toch echt in de top 10. En ja helaas, maar mooi nep hoeft niet lelijk te zijn! Koop een kunstkerstboom (na de feestdagen als je optimaal wilt besparen). Ze zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten en soms niet van echt te onderscheiden. Steek een paar dennen geurstokjes tussen de takken en het is net echt. Na een paar jaar heb je deze investering eruit. Bovendien, het scheelt een hoop stofzuigen.. de naalden vallen er niet vanaf ;-).

 

Maar..... daar doen wij niet aan mee hoor! Wij kopen gewoon ieder jaar een echte kerstboom. Ik stofzuig dan wel een paar keer extra per week.