Visit New York  en bij voorkeur in de herfst. Dat staat nog op mijn bucketlist. Nou ja, van ons beide. Het is dé stad waar je moet zijn geweest, volgens velen. En als ik de verhalen mag geloven, zucht..... ik wil ook!!! Ooit, als we een mooi zakcentje over hebben dan gaan wij ook eens de sfeer van New York proeven. Voor nu dompel ik mezelf alvast even onder.. alsof ik binnenkort ga. Er zijn tal van websites te vinden die je een top 10 must-sees, things to do of top attracties geven. En allemaal hebben ze verschillende dingen in hun lijstje staan. En ja, ook zeggen de meeste mensen dat je echt niet langer dan een week in New York wilt doorbrengen. Je zult nog lang niet alles hebben gezien en beleefd, maar hoogstwaarschijnlijk is je portemonnee dan wel leeg. Wat zouden we in een week kunnen doen wat zorgt voor de experience of our lives? Daarom heb ik een poging gewaagd om van talloze lijstjes één top 10 te maken (ja ok, zoals zovelen..:-P).  Ik heb heel erg mijn best gedaan om het bij een top 10 te houden. Hier komt ie!
  1. Bezoek één van de drie uitzichtpunten in New York: Empire State Building, Top of the Rock of One World Observatory. Empire State Building by night schijnt super mooi te zijn met een adembenemend uitzicht over de lichtjes van NY City.
  2. (hard)Lopen in New York. Er zijn verschillende wijken waar genoeg te zien is. Manhattan, Central Park, Brooklyn Bridge. Als je dan toch naar Brooklyn gaat, bezoek de streetart in Bushwick. De Saint Patrick's Cathedral bevindt zich op Fifth Avenue, een mooi contrast met alle wolkenkrabbers.
  3. Shop till you drop! Ga winkelen in SoHo (voor ieder wat wils), Williamsburg (vintage), Woodbury Outlet (outlet shopping) of één van de andere wijken van New York. Eindig je dag met een budget diner in Chinatown.
  4. Bezoek het Statue of Liberty. Neem de Staten Island ferry (gratis) erlangs of koop kaartjes voor de Kroon voor een fantastisch uitzicht.
  5. Museumtour: toon je respect bij het 9/11 Memorial en bezoek het 9/11 Museum. Er zijn ook tal van andere musea zoals het MoMa en het Metropolitan museum of Art.
  6. Leafspotting! Plan een tripje naar New England voor prachtige plaatjes van de herfstkleuren in september en oktober. Dit is erchter wel een 2-daagse trip. Wil je het wat dichterbij: Central Park, Fort Tryon Park of New York Botanical Gardens maken ook mooie plaatjes in de herfst.
  7. Neem de Hop on Hop off bustour op één van de eerste dagen van je citytrip. Zo krijg je een beetje een idee van de stad, kun je rustig bepalen wat je wilt zien tijdens je trip.
  8. Ga mee op pad met een guided tour. Laat iemand je meenemen in de verhalen en geschiedenis van New York. Dit kan zowel per bus als per boot!
  9. Beleef een dinner experience. Ontbijt, lunch of diner. Dineer bijv. bij Ellen Stardust Café. Hier waan je je in de jaren '50 en wordt je geserveerd door zingende serveersters.
  10. Plan een blues of soul avond en geniet van de relaxte muziek onder het genot van een drankje. En rol daarna heerlijk je bed in.
Nu kon ik het ook niet laten om ook het een en ander te onderzoeken. Als we dan toch (ooit) gaan, laten we dan ook kijken of we meteen wat kunnen besparen op de kosten!

Vliegen

Een vliegticket kost al snel €600,-. Tickets naar New York zijn vaak duurder in de lente, herfst en met feestdagen zoals Kerst en Nieuwjaar. Ook vliegen in het weekend is duurder. Dus, ben je niet tijdsgebonden wees dan flexibel. Je kunt dan inspelen op lastminute aanbiedingen en lagere prijzen rondom de datum die je kiest. Wat ook interessant is om te bekijken is vliegen met een overstap op Reykjavik. Dit is vaak goedkoper en wie wil er nou niet een quick stop voor minder geld? Websites waarop vaak leuke deals te vinden zijn zijn WTC.nl, budgetair.nl en tix.nl. Eenmaal op de luchthaven in New York, neem géén taxi! Dit kost je al snel $75,-. Landt je op Newark, dan kun je de trein (NJ Transit) nemen naar Penn Station in Manhattan. Vanaf daar kun je de metro nemen naar je accommodatie. Als je op JFK Airport landt kun je ook de trein nemen. Verder zijn er op beide luchthavens shuttle bussen waar je gebruik van kunt maken.

Overnachten

Overnachten in Manhattan is duurder dan de wijken Brooklyn, Queens of Staten Island. New Jersey is ook een optie, maar je bent dan wel aan de andere kant van de Hudson River. Dat betekent verder reizen voor de bezienswaardigheden. En kies je voor een hotel, hostel of ga je voor Airbnb? Een hotel is in alle opzichten het duurst, in een hostel heb je minder privacy, probeer eens Airbnb! Ga je 'hotellen', dan kun je via booking.com handig zoeken op wijk en prijs. Reis je met een groter gezelschap, dan zijn 5 bedden in een hostel ook een prima optie. Bekijk ook eens het aanbod via Airbnb. Men verhuurt soms appartementen voor een scherpe prijs. Dan heb je echt je eigen stek.

Vervoer

Het openbaar vervoer in New York is (in tegenstelling tot Nederland) erg goedkoop. Tip: koop een Unlimited Metrocard verkrijgbaar op ieder metrostation. Hiermee kun je onbeperkt door New York reizen voor een vast tarief van $31,-. Je kunt de kaart gebruiken boor de metro en bus. Het geld heb je er zo uit, want je maakt al snel vijf ritten per dag.
Yellow cab
's Avonds wordt de metro nog wel eens als onveilig bestempeld in New York. Dan is de taxi een uitkomst. Tarieven liggen rond de $2,50 en per 3 blokken komt er dan zo'n $0,50 bij.

Bezienswaardigheden bespaartips

Gelukkig zijn veel bezienswaardigheden gratis, het zou toch wat zijn als je entree moet betalen voor Central Park? Ook het 'zien' van de Brooklyn Bridge en de ferry naar Staten Island langs het Vrijheidsbeeld zijn gratis. Wandelen over Times Square, Fifth Avenue en het bewonderen van de street art in Brooklyn kosten ook geen cent. Ziezo, al zes freebies in the pocket! Kun je een paar dagen mee vullen. Andere dingen zoals Top of the Rock, het Empire State Building en het 9/11 Museum kosten wel wat. En het kan ook nog behoorlijk oplopen in prijs. Dan is een kortingspas zoals de New York Pass of de New York CityPass een uitkomst. Check hier een review op de New York Pass. Lees nog veel meer (bespaar)tips en andere weetjes over New York op de blog van Lisette's Travellust.nl. De aantrekkingskracht groeit met de minuut!
www.newyork.nl | www.travellust.nl | www.tripadvisor.com | www.statuecruises.com | www.tripsavy.com | www.hipwiliamsburg.com | www.6sqft.com | www.topoftherocknyc.com | www.lonelyplanet.nl | www.mustseenewyork.com
Pics New York
Pics NYC