Meal prepping. Super handig als je eens laat uit je werk komt, al van tevoren weet dat het een hectische dag gaat worden of gewoon een keer geen zin hebt in koken. Voor mij geldt veelal de diepvriesmaaltijd variant. Voor de koelkast weekmenu variant heb ik geen plek in mijn koelkast! Meal preppen is niets anders dan van tevoren je maaltijden klaarmaken. Je maakt het jezelf voor de rest van de week gemakkelijk. Het wordt veel onder de sportievelingen onder ons gedaan. Want zo eet je de rest van de week ook gezond. Het is echter handig voor iedereen. Je bespaart jezelf tijd, geld en je eet gezonder. Als moeder van twee maak ik er inmiddels ook regelmatig gebruik van. Voorheen fietste ik regelmatig voor een receptje op het laatste moment naar de supermarkt. Nu is het een en al hectiek en is het spitsuur tussen vijf en zeven. Eerst de jongste eten geven, daarna eten mijn dochter en ik rond zessen. Tussen zes en half zeven komt manlief thuis en moet dan ook nog eten. Daarna kids in bad en op bed. Tijd om uitgebreid te koken is er dus (nog) niet. Ik maak er wel een punt van om door de week zoveel mogelijk gezond te koken. Ok, er zitten niet dagelijks evenveel groenten in de mix, maar we eten ook niet iedere dag patat. Bovendien is het een uitdaging een gerecht op tafel te zetten waar mijn dochter meer dan één hap van neemt voordat het aan de kant geschoven wordt. Kwestie van goed opletten dus!  

Plan je maaltijden

Als je niet teveel tijd kwijt wilt zijn in de keuken en toch gezond wilt eten dan is het een kwestie van plannen. Houd rekening met afspraken, de kinderen die naar sporten moeten of bezoek. Plan voor zulke dagen iets dat heel snel klaar is. En krijg je bezoek? Maak dan een ovengerecht! Lekker makkelijk en je kunt gezellig met je wijntje bij je bezoek blijven zitten.

Slim inkopen

Doe slim boodschappen. Laat het bezorgen zodat je op je gemak kunt bedenken wat je allemaal nodig hebt voor die week. En 1x per maand is er bij ons de 'big shop' waar alle luiers, wc papier en voorraadkast items worden besteld. Bij bijna alle supermarkten kun je tegenwoordig laten bezorgen of ga je naar een Pick Up Point. Wij shoppen veel bij Picnic. Lekker goedkoop en goede producten! Zorg voor je weekplanning dat je de basis ingrediënten voor het koken in huis hebt. Je kunt dan tussendoor wel even naar de groenteman of de bakker.
Meal preppen

Ready to prep!

Begin eens met 1 a 2 maaltijden voor te bereiden. Je krijgt er vanzelf handigheid in en in no time staat je koelkast vol met bakjes. Houdt er wel rekening mee dat je het ongeveer 2 a 3 dagen in de koelkast kan bewaren. Je kunt bijvoorbeeld groenten voorsnijden, vlees alvast marineren en sauzen vooraf en in grote porties maken. Stop de rest van de saus in de vriezer en je hebt wat voor volgende week! Couscous en quinoa maak ik vaak van te voren. Je kunt eventueel beiden koud eten maar ook even kort opwarmen. Dan hoef je alleen nog maar vlees erbij te maken en dat kost niet meer dan 10 minuten. Koken wordt een makkie! Maak eens een stoofschotel. Je kunt alle ingrediënten, groenten en vlees, in één pan doen en een paar uur laten stoven. Heb je een slow cooker? Even better!! Doe je maaltje 's ochtends erin en je eet 's avonds een heerlijke stoofschotel. Ook dit kun je prima preppen. Koop een doos zip lock zakken. Vul deze met groenten, vlees en wat vocht/saus. Labelen en in de vriezer. Zo heb je altijd een maaltijd bij de hand.

Freeze it!

Ben je de gelukkige eigenaar van een vrieskist? Dan kun je helemaal los gaan! Eens in de zoveel tijd plan ik een dag om te preppen. Dan maak ik een paar gigantische pannen met stamppotten en pastasauzen. Snijd ik groenten voor en combineer deze voor een lekkere maaltijd. Mijn man verklaart me iedere keer dat hij de voorraadkast in moet voor gek. Ik heb namelijk stapels witte bakjes in de kast staan. Ja, die van de afhaalchinees! Ideaal voor maaltijden invriezen! Labelen? Ik doe niet aan dure labeltjes uit de winkel. Ik heb de methode van mijn moeder gejat. Gewoon een rol schilderstape kopen! Kun je prima op schrijven wat er in zit en welke datum het was. Onze vriezer zit dus aardig vol met van die witte bakjes (ongeveer 3 tot 6 maanden te bewaren). Maar hey, ik heb wel mijn handen vrij rond spitsuur. En op de vrije dagen kook ik gewoon overdag en warm ik het rond etenstijd weer op.  

Babyvoeding

Ook babyvoeding wordt geprept en gaat bij mij in de vriezer. Hiervoor gebruik ik van die knijpzakjes. Ik heb een speciaal station van Infantino om dit klaar te maken. Hiermee kun je heel handig de zakjes vullen. In de koelkast kun je deze 2 dagen bewaren en in de vriezer 2 tot 3 maanden. Ideaal voor onderweg. Ze hebben namelijk ook een speciaal lepeltje die je erop kunt draaien. Succes met preppen en koken!