Dit is de eerste blog van de herfstreeks. Pompoen snijden voor Halloween. Erg bewerkelijk maar wel hartstikke leuk! Als jouw straat mee doet met Halloween dan is het erg leuk om zelf ook wat versieringen in je tuin te hebben. Een mooi uitgesneden pompoen mag dan niet ontbreken!

De aanschaf

Allereerst moet je zorgen dat je een goeie pompoen hebt. Niet alles is geschikt om iets moois uit te snijden. Het meest geschikt zijn  de grote oranje Halloweenpompoenen. De Halloweenpompoen heeft een vrij zachte schil en vruchtvlees en is daardoor gemakkelijk uit te hollen. Het zachte vruchtvlees en de schil zorgen er wel voor dat deze pompoenen maar ongeveer 1 week goed blijven nadat deze zijn uitgehold. Een geschikte Halloween heeft een hoog, rond model en een doorsnee van minimaal 20-25 cm. Waar koop je je pompoen? De Appie heeft ze altijd wel maar ook langs de weg zijn ze vaak te koop. Zelf ga ik naar De Pompoenerie in Lopik. Zij houden ook workshops. Maar de pompoenen zijn goed geprijsd en goed van vorm. Haal er meer dan 1, mocht je het nog eens over willen of moeten doen ;-).

Dit heb je ook nodig...

Vervolgens is het handig om 'pompoen snijd gereedschap'  te hebben. Te koop bij bol.com bijvoorbeeld. Met een gewoon keukenmes lukt het ook wel. Maar qua precisie is zo'n kit beter. Vaak krijg je er ook wat patronen bij, heel handig en een boekje met uitleg welk stuk gereedschap je waarvoor gebruikt. OK, je hebt nu je pompoen, je gereedschap en een middagje tijd. Nu heb je nog een leuk patroon nodig. Op internet zijn er genoeg te vinden die je op A4 kunt printen. Zorg er wel voor dat ie goed op de voorkant van je pompoen past. Haal nog even een flinke opscheplepel uit de besteklade voor het uithollen en een behoorlijk mes om de bovenkant open te snijden.

Het uithollen

Je kunt aan de slag! Ik help je een stukje op weg. Bij het uithollen van de pompoen start je met het kapje met steel eraf te snijden. Doe dit netjes aangezien het kapje op het einde weer terug geplaatst wordt op de uitgeholde pompoen. Maak het kapje ook niet te klein, anders maak je het jezelf onnodig lastig met het uithollen van de pompoen. Maak je het kapje te groot dan houd je vrij weinig ruimte over om het figuur uit te kerven. Teken dit van tevoren dus even nauwkeurig af. Al het vruchtvlees moet eruit, anders blijft je pompoen niet langer dan een paar dagen goed. Hij moet 'schoon' zijn.

Figuur snijden

Knip je patroon uit. zorg dat deze goed op de voorkant van je pompoen past en er voldoende ruimte over blijft tussen je patroon en het deksel. Je gebruikt het 'pizzamesje met kartels' om je patroon erop te markeren. En dan is het een kwestie van het juiste stuk eruit snijden! Tip: begin met een wat gemakkelijker patroon. Als je eenmaal de slag te pakken hebt kun je altijd nog dat spookhuis doen!

Schoonmaken

Maak de pompoen vervolgens schoon met een natte theedoek. Het is aan te raden een Halloween pompoen een aantal dagen voor Halloween te maken, anders bestaat de kans dat deze al begint te rotten!
Pompoen snijden