De laatste dan in de 'Herfst serie' : pompoenen, stoofperen en appels! Ik heb een paar heerlijke recepten uitgeprobeerd en die zijn aardig goed uit de verf gekomen (al zeg ik het zelf). Niet geheel zelf bedacht, maar wel met een eigen twist. Probeer zeker het recept voor de appeltaart, dat is mijn favoriet!

 
Appel tarte tatin

Wij hebben een eigen appelboompje in onze tuin staan. Heel symbolisch geplant toen ik zwanger was van onze dochter. Daar hebben we ieder jaar al appels van gehad. Genoeg zodat ik er een klein appeltaartje van kon maken. Helaas was dit jaar de hete zomer funest en zijn onze appels niet groter geworden dan een misvormde golfbal. Maar... op de appelplukdag bij een lokale landwinkel hebben we 4 kilo appels van de bomen geplukt. Genoeg dus voor een paar appeltaartjes en wat appelmoes. 

 

Nu ben ik een enorme fan van Masterchef Australië. Ik mag graag koken, maar ik vind de show er omheen en de uitdagingen die de amateur chefs krijgen geweldig om te zien. Zo ook de afleveringen met een gast chef. Laatst was Maggie Beer te gast in de show en ik zat weer aan de buis gekluisterd. Na de show meteen dit heerlijke recept opgezocht om het zelf te proberen. Zij heeft echt een heerlijke appel tarte tartin recept. Mijn appeltaartje is daarom geïnspireerd op die van Maggie Beer.

 

Zo gezegd zo gedaan. Ik startte dit recept al met twee handicaps. De supermarkt hier verkoopt geen verjus en ik had geen granny smith appels maar elstar. Toch maar de gok gewaagd en de verjus vervangen door appelazijn. In de eerste stappen van het recept moet je de saus maken, karamelsaus. Nog nooit gedaan (amateur kok eerste klas dus). Dit ging me redelijk goed af, als was ie een tikkeltje donker want ik had niet goed getimed. En in de keuken is timing aardig belangrijk. Goed, alles in de springvorm gedaan en hup in de oven.

 

Een kwartiertje later check ik even en constateer ik tot mijn grote schrik dat de springvorm niet waterdicht is.. ik had het nog wel getest met wat water! Hitte verandert echter de zaak. Daarnaast is mijn oven een beetje van slag dus moest ik een beetje sjoemelen met de kooktijden. Nog heel even aankijken. Na 20 minuten trek ik de oven open en komt me een zwarte walm tegemoet, oeps....Het huis stond in één klap blauw van de rook. Ramen en deuren open.

 

Aangezien ik niet van opgeven weet presteerde ik toch om de taart om te keren op een bord in de hoop dat er nog iets te redden viel. Nou... alleen het midden was niet zwart, proeven heb ik maar niet gedaan. De volgende dag heb ik het recept nog een keer uitgeprobeerd (ik had toch 4 kilo appels weg te werken). Deze keer ging het wel goed. Daarvan zie je hiernaast ook het resultaat :-P. Het karamelsaus maken ging me zelfs zo goed af dat ik nog een batch heb gemaakt en die uitgegoten heb op een koude bakplaat. Zo hadden we lekkere karamel voor erbij!

Appelplukdag
Maple Pumpkin Pie

Iedereen kent wel de Starbucks. De regelmatige bezoeker weet dat ze ook heel vaak seizoensgebonden koffie's en taarten hebben. Mijn favoriete koffie is de Pumpkin Spice Latte. Echt, ik wacht het hele jaar tot de herfstkoffie's weer op het menu staan bij de Starbucks. Ze kunnen hem wel namaken hoor, de rest van het jaar. Maar dan gebruiken ze niet de pumpkin spices. En ja.. de kenner proeft het verschil :-P.

 

Naast de lekkere koffies hebben ze ook een koeling vol met lekkere muffins, cake slices en taart puntjes. En in de herfst is er dus ook de Maple Pumpkin Pie. Eerst had ik mijn twijfels hoor. Ik moest even aan de Carrot cake denken. En dat vind ik dus niet te pruimen. Wortels horen op je bord bij het avondeten, niet in een taart. En pompoen ligt ook op mijn bord bij het avondeten... maar, wie niet waagt wie niet wint!

 

Blij dat ik het heb gewaagd, hij was overheerlijk. Nu heb ik er ook al een paar weken een stel pompoenen liggen waar ik wat mee moet. Tijd dus voor een pompoentaart. Na wat zoeken heb ik een heerlijk recept gevonden. Echter na 3 verwoede pogingen en 2 opgebruikte pompoenen ga ik maar over op een ander recept: pompoen cake. Echter ben ik helemaal geen fan van brown butter maple frosting, veeeeeel te zoet! Dus nog even op zoek naar eentje met cream cheese.. wordt vervolgd! Lekker met een pumpkin spice latte! welke ik overigens niet zelf maak, de Starbucks zit bij ons om de hoek!

 

Overheerlijke pompoensoep

Die heb ik ook in mijn receptenboek staan. Een paar jaar geleden waren we samen met een paar dames aan het pompoen snijden voor Halloween. In het teken van dé pompoen hoorde daar natuurlijk als lunch een heerlijke pompoensoep bij. Het recept is van één van de dames die het met plezier met ons wilde delen. Deze soep staat in de herfstmaanden dus met regelmaat bij ons op tafel! Zelfs mijn dochter lust het, en dat zegt wat. Hier komt ie:

 
Ingrediënten:
 • 500 gram pompoen (na schillen en ontpitten)
 • 1 blik kikkererwten, ca. 300 gram.
 • 2 uien
 • halve bos peterselie
 • halve bos selderij
 • 4 laurierbladen
 • 1 stengel lavas met blad
 • stukje folie
 • 8 kruidnagels, steek deze in de uien
 • 1 theelepel anijszaad
 • peper en zout naar smaak
 • 1,5 liter melk

Eventueel voor de garnering en smaak Dukkah en Griekse yoghurt

 
Bereiding:

Schil de uien en steek de kruidnagels erin Bind de selderij, peterselie en lavas samen zodat het gemakkelijker is om het later in het proces eruit te halen.

Schil en ontpit je pompoen en zorg dat je kleine blokjes overhoud. Klein genoeg om straks te pureren. Doe de pompoen blokjes in een grote pan en voeg de uien, zout, peper, folie, laurier, anijszaad en het kruidenbosje toe. Giet nu de melk in de pan en breng aan de kook, roer om aanbranden te voorkomen.
Als het kookt draai dan het vuur omlaag en laat circa. 1 uur koken. Vergeet niet te roeren! De melk kan de soep snel laten aanbranden.

Heb je een lekkere zachte pompoen dan kun je tussentijds proeven of de pompoen al gaar is, de kooktijd zal dan korter zijn.
Haal nu de kruiden en uien uit de pan, kijk goed of je de folie en laurierbladeren allemaal hebt. Anders houdt je er een raar smaakje aan over :-P. Daarna kan de soep worden gepureerd of fijngestampt.

Voeg tot slot de kikkererwten toe en laat deze warm worden in de soep. Nu ben je klaar om te serveren.
Garneer met de griekse yoghurt en de dukkah of maak zelf wat broodcroutons! Eet smakelijk!

Herfstgerechten
Pumpkin Sheperd Pie

Deze is ook een favoriet in de keuken. Voornamelijk bij mijn man. Als Australiër is hij gek op pie's. Een laagje gehakt met eventueel fijngesneden groenten en daar bovenop een laag aardappelpuree. Afgebakken in de oven voor een krokant laagje. Mijn variant zit hem in de puree waar ik pompoen doorheen mix. En in de kruidenmix die ik door de Sheperd Pie gooi.

 

Ingrediënten (3 pers):
 • 400 gram rundergehakt
 • 150 gram variatie aan groenten, fijngesneden*
 • 3 grote aardappels
 • 1/2 flespompoen
 • pakje bladerdeeg
 • 1 tl Ras el Hanout (kruiden Jamie Oliver)
 • peper en zout

* denk aan groenten zoals paprika (wel goed het vocht wegkoken), ui en wortel.

 

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 180 graden. Snijd al je groenten fijn en kook de harde groenen (zoals de wortel) even kort voor. Schil en snijd je aardappelen en de flespompoen in parten. En kook totdat het gaar is en je het kunt stampen of pureren.

 

Bak tegelijkertijd de uitjes aan met eventueel een teentje knoflook en gooi het gehakt erbij. Rulbakken. Voeg dan je overige groenten toe. Voeg je kruiden toe: peper en zout naar smaak, en de Ras el Hanout. Bak nog even door. 

Bekleed een ovenschaal met bladerdeeg en steek met een mesje gaatjes erin (wordt beter gaar). Doe het gehakt en groenten mengsel in je ovenschaal en dek het af met een stevige laag aardappel-pompoen puree. Maak het met een vork een glad geheel. De sporen van de vork zorgen ervoor dat het wat krokanter wordt in de oven.

 

Doe in de oven voor ongeveer een half uur tot 40 minuten. Wordt je bovenkant te donker? Leg er dan wat aluminium folie overheen. Dan gaart je pie wel maar wordt het niet donkerder van kleur. 

 

Heb je nou een pie maker zoals ik? Dan maak je dit recept nog handiger en sneller. Je moet dan wel ook de bovenkant van de pie bedekken met bladerdeeg. Anders is de bovenkant van je pie maker een zooitje.  

 

Stoofpeertjes met rode wijn

Normaal heb ik ze nooit in huis eet ik ze nooit. Maar mijn geheugen zegt dat toen ik ze proefde ze best lekker vond. Bij een wildschotel, stoofpot of gewoon als toetje door de yoghurt. Stoofpeertjes. Ik zou ze ook niet hebben gemaakt als mijn ouders met met 4 kilo peren aankwamen. En ja, wat moet ik er anders mee? Op mijn vrije dag maar eens even op zoek naar een goed recept voor stoofpeertjes. Niet te ingewikkeld, gewoon te doen in 2 uurtjes. Op de website van Verse Oogst heb ik een heerlijk recept gevonden.  

 

Aangezien ik de enige ben die het eet (mijn dochter moet nog proeven) heb ik ze ingemaakt in kleine potjes. Je kunt uiteraard ook het recept volgen voor 1 kilo en deze lekker bij je wildschotel serveren, warm. Eerst het 'leuke' werk, schillen en rotte plekken eruit halen. Aangezien ik 4 kilo peren had heb ik maar meteen 3 kilo gemaakt. 

 

Ingrediënten:
 • 1 citroen
 • 1 kg stoofperen
 • 100 ml rode wijn (+ een glaasje voor jezelf)
 • 1 kaneelstokje
 • 50 gram suiker
 • 1 handje maizena
 
Bereiding:

Citroen wassen, dun schillen en uitpersen. Dan peren schillen en in parten snijden of halveren.

 

Breng een grote pan met 200 ml water en de 100 ml rode wijn (ik gooi er nog een scheutje door) aan de kook. Voeg dan de peren, de citroenschil en 2 eetlepels citroensap, het kaneelstokje en de suiker toe. Laat de peren ongeveer 2 uur (af en toe even testen of ze zacht zijn) afgedekt garen.

 

Haal de stoofpeertjes met een schuimspaan uit de pan en schep ze in de gesteriliseerde potjes. Ongeveer 2/3 vol. Haal de citroenschil en het kaneelstokje uit de pan. Los dan in een kopje de maizena op met 4 eetlepels water en voeg toe aan het kookvocht om het te binden.

 

Vul dan de potjes tot 1 cm onder de rand met de saus. Draai het deksel erop en zet ze op de kop. Keer na een minuutje om en laat afkoelen. De deksels moeten naar binnen 'poppen'. Dan zijn de potjes vacuüm gesloten en zijn je peertjes langer houdbaar. 

 

Ik heb de kast weer vol staan met peertjes, de pompoensoep staat voor dit weekend op de planning en vanavond misschien de Sheperd Pie. Binnenkort weer een lekkere Pumpkin Maple Pie, deze keer vergezeld met een Toffee Nut Latte of een Gingerbread Latte van de Starbucks :-).