Do what I want, in my time for the right money! Dat is mijn inzicht sinds gisterochtend. Ik moet mijn eigen leven inrichten als ik mijn passie wil volgen. Dus, werk aan de winkel! Gisteren had ik weer een gesprek met mijn coach bij Randstad. Nee, ik heb nog steeds niet de keuze gemaakt of ik volledig voor mijn bedrijf ga en eigen baas wordt. En misschien ga ik die keuze voorlopig ook nog niet maken. Een eigen bedrijf runnen brengt risico's met zich mee en je bent volledig afhankelijk van jezelf en je product. Niet dat ik niet in mezelf geloof of in mijn product, maar het vervangen van mijn huidige loontje door een evenzo hoge omzet is wel een uitdaging. Helaas hebben we ook niet de luxe waar manlief voldoende in het laatje brengt zodat ik een beetje kan aanmodderen. Nee, we hebben mijn inkomsten ook nodig om de rekeningen te betalen.  Dat is een inzicht die ik na mijn gesprek in ieder geval had verworven. Het andere inzicht werd duidelijk door een 'spel'. Mijn coach overhandigde mij een stapel kaarten die ik vervolgens in twee stapels moest verdelen: 'vind ik leuk' en 'vind ik niet leuk'. Op de kaarten stonden dingen zoals 'helpen', 'koken', 'spelen', 'uitvinden', 'bouwen en produceren', 'creatief bezig zijn' en nog veel meer. Nadat ik deze twee stapels had gemaakt kon ik de 'vind ik niet leuk' stapel weg leggen. We gingen verder met de 'vind ik leuk' stapel. Deze stapel moest ik vervolgens groeperen in soort, welke hebben overlapping met elkaar om er vervolgens 10 a 12 over te houden. Deze 10 a 12 kaarten omschrijven mij.
Inzichtspel
Uiteindelijk hield ik 11 kaarten over. Tot slot moest ik deze kaarten zo neerleggen dat wat ik wil bereiken op de bovenste regel ligt. Vervolgens wat ik nodig heb om dat te bereiken en wat ik met datgene teweeg breng. Mijn kaarten in volgorde: Boven: koken, schrijven of met taal bezig zijn, ontwerpen of vormgeven en creatief bezig zijn. 2e rij: ondernemen 3e rij: analyseren en plannen of organiseren 4e rij: motiveren of inspireren Onderste rij: helpen, beter maken en problemen oplossen. Het werden bij mij twee verhalen. Eentje voor in loondienst en eentje als zzp'er. Het kwam er op neer dat ik als zzp'er wel veel meer met de bovenste rij kaarten aan de slag zou kunnen. In mijn laatste functie miste ik eigenlijk deze bovenste rij volledig.... PING! Dan gaat er toch wel een klein alarmbelletje af. In mijn laatste baan heb ik mijn passie dus gewoonweg aan de kant geschoven, er moest geld verdiend worden. En op de lange termijn werd het gewoon 'gemak' en 'automatische piloot' werk. Zal ik dat nu dan eens anders aanpakken? Ondernemen, analyseren en plannen of organiseren is voor mij een noodzakelijk kwaad zodat ik het bovenste, het leuke kan bereiken. Ik heb er ook nog wel aardigheid in, maar ik hoef geen leven als planner of analist. En hier kwam het inzicht van de combi loondienst + zzp. Als ik ondernemen als noodzakelijk kwaad zie, moet ik het mezelf niet te moeilijk maken. Ik maak mijn bedrijf zo groot als ik wil, maar wel in mijn tempo. Aangezien dat tempo geen Thalys is, zal ik er wel naast moeten werken in loondienst om voldoende geld in het laatje te brengen. Op de terugweg in de auto gingen mijn radertjes al draaien op flinke toeren. En zo kwam ik dus op mijn motto..zeg maar. Do what I want, in my time for the right money. Wat bedoel ik daarmee? Als ik mijn passie wil volgen, dan moet ik daar creatief mee omgaan. Ik moet alles waarvoor ik heb geleerd en waar ik ervaring mee heb even links laten liggen en eerst op zoek gaan naar wat ik zoek in een baan. Daarna kijk ik wel of ik voldoe aan de eisen. Immers, in een functie moet je altijd kunnen groeien, anders mis je de uitdaging en slaan ze je af wegens overkwalificatie. Wat wil ik dan precies? Ik ging nadenken over die kaarten op de bovenste rij. Wat voor banen kan ik associëren met deze eigenschappen? Blogger/columnist, schrijver/journalist voor een blad, recensent, vormgever. Er zullen ongetwijfeld meer functies zijn dan deze waarin ik meer met mijn passie kan gaan doen.  Oh ja, ik wil ook parttime werken. 24 Uur per week of zo en niet zozeer van 9-17u. Ik ben wel flexibel ingesteld. Het zou helemaal fijn zijn als ik een beetje om de kinderen heen kan werken (met het oog op de toekomst).
Ik vraag mezelf ook af wat ik absoluut niet wil of wat ik niet nodig heb. Zo kom ik ook tot de conclusie dat ik niet noodzakelijk een team van collega's (iedere dag) om me heen hoef te hebben. Ik ben nu 8 maanden bij huis en heb het nog niet gemist. Flexibel en dus niet iedere dag verplicht op kantoor. Ook wil ik niet meer in de financiële  (dienstverlenings-) sector werken. 10 Jaar was meer dan genoeg. En natuurlijk moet er gezamenlijk (loondienst + zzp) wel een aardig bedrag op de bankrekening komen. We willen ook nog een beetje genieten en het gevoel hebben dat we gewaardeerd worden voor ons werk. Zo, dat was toch een nuttige woensdagochtend. Na heel wat kletsen, spelen en denken kwam ik toch van de grond. Ik heb een paar heldere inzichten waar ik concreet mee aan de slag kan en die ik verder kan uitbouwen. Soms heb je het nodig, een tijdje niets aan je hoofd hebben. Het brengt je tot nieuwe inzichten die je anders, door de drukte in je hoofd, volledig zou hebben gemist. Een verandering van koers. Een kans om echt voor jezelf te gaan. Doen wat je wilt, in jouw tijd voor het juiste geld! Doe jij dat ook??