Two down, two to go!! De Kerstdagen zijn weer voorbij nu hebben we alleen nog Oud en Nieuw om naar uit te kijken en zijn we alweer in 2019 aanbeland. Cliché: time flies! Hebben jullie fijne Kerstdagen gehad? En zijn de plannen gesmeed voor Oud en Nieuw? Luiden jullie ook knallend het nieuwjaar in?

 

Wij hebben een fijne Kerst gehad. Het is en blijft een familie aangelegenheid. Samen tijd door brengen, eten, uitbuiken en nog meer eten. Eerste Kerstdag hebben we het rustig aan gedaan. ' s Ochtends cadeautjes uitpakken want grandpa en grandma uit Australië hadden een pakket vol cadeaus gestuurd en 'Santa' (papa en mama) had ook nog wat cadeaus achtergelaten. Deze keer eens niet voor de speelgoedkist (daar is Sinterklaas voor), maar beide een mooi nachtlampje voor op de slaapkamer met eigen naam (echt supergaaf van Het Houtlokael). Ja, onze kinderen krijgen dubbel cadeaus. Dat is één van de voordelen van het hebben van grootouders in een ver land waar er geen Sinterklaas gevierd wordt maar waar Santa Claus de show steelt. 

 

Op Tweede Kerstdag kwam de hele familie bij ons. Volle bak in ons huisje dus! En na een wandeling door de buurt, langs alle speeltuintjes (kids happy, wij happy) en als finale langs de dieren van Het Castellum hadden we wel een biertje en Glühwein verdiend. Tafel gedekt en gourmetstel aan (we houden de traditie in ere!) Buikje vol, iedereen naar huis en de vaatwasser een paar extra rondes draaien. 

 

Hoe brengen jullie de kerstdagen door? Is het ook een familiefeest of hebben jullie andere tradities? Cadeautjes of niet? Een Christelijke viering in de kerk? Wij hebben onze kids maandagavond meegenomen naar de kinder kerstnachtdienst. Onze dochter vond het helemaal geweldig, we moesten stil zijn want baby Jezus sliep :-). Maar ze vond het zingen ook wel heel erg leuk, ondanks dat ze niet mee kon zingen. Ik vind het wel belangrijk dat onze kinderen dit meekrijgen, hetgene waar het écht om gaat, het oorspronkelijke Kerstfeest. Op de schoorsteenmantel staat ook een kerststal en met regelmaat moest er even gekeken worden. De sok voor Santa hangt er overigens naast, haha!

Kerstdorp
Happy Hubbie
Vuurwerkshow Sydney

Dan nu, het jaar uit knallen. Over twee dagen is het oudejaarsdag. Ook zo'n dag dat niet stilletjes voorbij mag gaan, want het is toch de laatste dag van het jaar. Gelukkig mag je in ons land nog steeds zelf je vuurwerk afsteken in tegenstelling tot een hoop andere landen waar dit al jaren niet meer mag. En ieder jaar weer is er in de eerste weken van het nieuwe jaar weer ophef over het wel of niet instellen van een verbod omdat er weer flink wat slachtoffers zijn gevallen. Wat vind jij? Verbod of niet? Ik vind een verbod zonde. Tuurlijk snap ik heel goed dat hiermee het aantal slachtoffers drastisch terug wordt gebracht. Het is allemaal beter onder controle, steden kunnen grote vuurwerkshows neerzetten en iedereen zal komen kijken. 

 

Zou het in werkelijkheid ook zo zijn? Ok, ja het aantal slachtoffers zal zeker dalen. Maar zullen mensen massaal op deze vuurwerkshows afkomen? Ik neem mijn eigen gezin als voorbeeld. Mijn dochter is net drie en mijn zoon tien maanden. Zij liggen om middernacht gewoon op bed. Papa en mama kunnen tenminste even proosten met de buren en een beetje vuurwerk afsteken in de straat. Gewapend met een veiligheidsbril, een aansteeklont en de babyfoon. En voordat de kids (beide) oud genoeg zijn om op te blijven tot na middernacht zijn we wel een paar jaar verder. Dus wij missen deze prachtige vuurwerkshow de komende jaren totdat beide kids oud genoeg zijn om op te blijven. En met een vuurwerkverbod wordt het een stil inluiden van het nieuwe jaar. 

 

En de oudere generatie? Die geen zin heeft in het gedrang van een horde jonkies alleen om die prachtige vuurwerkshow te kunnen zien. Zij willen vanachter hun huiskamer raam het vuurwerk aanschouwen. Of even naar buiten lopen, een borreltje doen met de buren, elkaar gelukkig nieuwjaar wensen en weer naar binnen. 

 

Bovendien zal niet iedere gemeente het geld hebben om een vuurwerkshow op te tuigen.Zeker de kleineren niet. Dus ben je al snel aangewezen op de grotere steden, Niet iedereen wil dringen en 'hutje mutje' op elkaar staan in de stad. Kwestie van 'personal space'.

 

Wees verantwoordelijk als je vuurwerk afsteekt. Steek die wijnfles goed in het zand voor je vuurpijlen en zet die Blitz boxen op een vlakke ondergrond. Ruim je afgestoken vuurwerk op zodat kinderen veilig zijn en probeer iets niet twee keer aan te steken. De SIRE reclames zijn er niet voor niets. Een strengere controle op illegaal vuurwerk zal ook al een enorm verschil maken. Volgens VeiligheidNL is in 22% van de ongevallen het vuurwerk illegaal geweest. Laten we niet meteen een vuurwerkverbod opleggen maar eerst deze punten aanpakken. Het is toch 'traditie' in ons landje om direct na de kerst al te gaan knallen? We hebben al een beetje voorpret, schieten een paar pijltjes de lucht in. Als oer-Hollander vind ik dat we dat moeten koesteren. Dus, zo denk ik erover. ;-)

 

Wij hebben een mooi stapeltje vuurwerk voor Oud en Nieuw plus een kinderpakketje! Het zal nog wel even duren voordat onze dochter zelf vuurwerk afsteekt, het arme kind is er doodsbenauwd voor. Die staat dus achter het glas tijdens het afsteken!

 

En nieuwjaarsdag? Nou, dan is het net als anders om 7.00 uur dag (als we geluk hebben). En wat we gaan doen? We laten de daginvulling afhangen van hoe laat we in ons nestje lagen en hoe papa zich voelt. Mama moet nuchter blijven, zoonlief drinkt nog té regelmatig aan de tiet :-P. 

 

Fijne jaarwisseling allemaal!